Specifičnosti koje utiču na cenu transporta

Sezonski faktor – period izvoza sezonskog voća iz Srbije u junu je povećan dok je transport uvoza u Srbiju (tada npr iz Rusije) ekonomski povoljniji. Decembar, januar, februar kao i jun, jul iz Grčke su povećani dok je transport prema Grčkoj iz Srbije tada dosta ekonomski povoljniji. U avgustu se traži kamion više, za robu iz Italije ali tada Italijani praznuju „feragosto“, pa su cene dosta uvećane nego pre njihovog odmora, jer je manji broj kamiona.

Tranzitno vreme u zbirnom transportu – ukoliko jedna pošiljka ili dokumentacija koja prati pošiljku nije spremna za preuzimanje u dogovoreno vreme, dolazi do neočekivanog kašnjenja robe za sve ostale uvoznike koji su planirani za utovar u taj kamion, kao i zbog gužvi na graničnim prelazilma, „padom“ carinskog sistema ili na primer, kvarom mehanizacije potrebne za istovar robe u carinski magacin.

Srpskim prevoznicima su potrebne Dozvole za prevoz tereta što direktno utiče na transportne troškove.

Kontigent dozvola – povećane su cene transporta skoro na svim relacijam već početkom oktobra meseca, jer se u praksi pokazalo da se kontigent dozvola u potpunosti potroši do tad.

Granični prelazi – Pri ulasku u R.Srbiju carinski službenici plombiraju vozila i/ili postavljaju lokatore na njih, što znatno utiče na organizaciju samog istovara, jer se čeka dolazak carinika da ukloni lokator sa vozila

Carinska ispostava – komplikacija oko željene prijave robe na Carinskoj ispostavi dovoljno govori o tome da je za prijavu i istovar robe u svakoj (jednoj) carinskoj ispostavi potreban ceo radni dan. Zamislite zbirni kamionski prevoz sa uvoznicima iz Subotice, Novog Sada, Beograda i Kruševca… 

Za svaki od ovih istovara, zbirnom kamionu je potreban otprilike po jedan radni dan za procesuiranje, što znači da će na carinu u Kruševac, ovaj zbirni šleper stići otprilike trećeg – četvrtog dana, od dana ulaska na prvu ispostavu u Srbiji. Prosto, neverovatno.. Za to vreme koje utroši vozeći se od isposatve do ispostave – mogao je otići već do Italije na primer, po novu pošiljku..

Standardne cene na koje ne utiču specifičnosti u transportu.

Cenovnik od 15-Januara-2015. godine

Zahtevajte preciznu ponudu